22 juli 2021
Geplaatst door TeamImagineRotterdam

Feyenoord City mag van Bas Kurvers 150 meter de hoogte in. De wethouder Bouwen, Wonen en Energietransitie Gebouwde omgeving is blij met het grote aantal woningen voor de middenklasse.

Bas Kurvers woont in IJsselmonde, de wijk waar hij opgroeide. Speelt Feyenoord thuis, dan hangen mensen de vlaggen uit. Supporters lopen in een lange stoet door de straten naar De Kuip. ‘Een prachtig tafereel,’ vindt de wethouder, die op weg naar het stadhuis dagelijks dwars door het gebied rijdt waar Feyenoord City komt. ‘Ik hou echt van dit gebied, dus ik vind dat ik er ook wel iets lelijks over mag zeggen. Dit gebied is ook nog heel erg stenig, kaal en guur. Eerlijk: het ziet er op sommige plekken nu niet uit.’

Groener en plezieriger
Dat wordt straks anders, zo weet Kurvers. Als wethouder voor bouwen en wonen was hij mede verantwoordelijk voor het Masterplan en het bestemmingsplan. ‘Het wordt groener, plezieriger. Straks loop je bijvoorbeeld heerlijk in het Getijdenpark langs de Maas. De vergroening zie je al ontstaan ten zuiden van Feyenoord City, binnen Stadionpark. Park de Twee Heuvels lag er lang slecht bij, maar is supermooi geworden. De sportcampus krijgt vorm en het Eiland van Brienenoord wordt aangepakt. Aan de noordkant is er al aansluiting met Parkstad, waar flink gebouwd wordt aan een mooie nieuwe wijk. Ik zie dat letterlijk dagelijks zichtbaarder worden.’

Woningen voor de middenklasse
Aansluiting met de bestaande wijken is een kernpunt binnen de gebiedsontwikkeling. Kurvers is ook blij met de 3.700 woningen die gebouwd gaan worden. Hij wees Feyenoord City aan als een van de drie nieuwe plekken buiten het centrum waar tot 150 meter de hoogte in mag worden gebouwd. Naast woontorens komen er ook appartementen en eengezinswoningen. ‘En de helft van de woningen bestaat uit sociale huur en middensegment!’, roept Kurvers enthousiast. ‘Dat betekent dat onze leraren, politieagenten en verpleegkundigen hier kunnen komen wonen. Groepen die de laatste jaren vooral de stad uit trokken. We willen hen graag behouden. Voor de leefbaarheid van de stad is het cruciaal dat mensen van verschillende achtergronden, opleidings-, en inkomensniveaus door elkaar heen leven. Zevenduizend mensen worden hier straks gelukkig.’

Nieuw stadscentrum
Het gaat om meer dan wonen, zegt Kurvers. Hij somt op: ‘We brengen ook verschillende functies samen. Van wonen tot werken en van leren tot sporten en ontspannen. Het gaat over goede OV-verbindingen en misschien wel een extra oeververbinding tussen noord en zuid. Het gaat over aantrekkelijke buitenruimte, die multifunctioneel gebruikt wordt. Over vergroening. Over nieuwe kansen voor kinderen uit de Afrikaanderwijk, die nu al trots zijn dat Feyenoord een Clubhuis in hun wijk is begonnen. Als dat allemaal samenkomt, ontstaat een nieuw stadscentrum. Een prachtige plek aan de Maas, waar niet alleen de inwoners, maar vooral ook de mensen uit de aangrenzende wijken en bezoekers van buiten de stad naartoe willen komen.’ 

Nooit af
En dan is er nog de esthetische kant. Als Kurvers na een lange werkdag terugkeert naar zijn huis in IJsselmonde, werpt hij altijd even een blik naar rechts. ‘Dan zie ik voor me hoe de skyline van Rotterdam straks een nieuw gezicht heeft. Met nog steeds die prachtige Kuip. Maar ook met een aantal nieuwe woontorens en een fonkelnieuw stadion dat als een stadsicoon weerspiegelt in de Maas. Mijn opa was schilder in de bouw. Hij zei vlak voor zijn dood: “Ik vind het jammer dat ik Rotterdam nooit af zal zien”. Dat geldt ook voor mij. Rotterdam is nooit af. We bouwen door. Om de stad mooier, beter en sterker te maken.’